Halitosis (Ağız Kokusu)

Ancak ağız kokusu kaynağı tespit edilip tedavi edilmediği sürece çeşitli ürünlerin kullanımının sonuçları ...

Ancak ağız kokusu kaynağı tespit edilip tedavi edilmediği sürece çeşitli ürünlerin kullanımının sonuçları etkili ve tedavi edici olmamaktadır.
 
Ağız Kokusunun Kaynağı Nedir?
 
Ağız kokusu kaynağına göre üç gruba ayrılır:
 
- Kaynağını ağız içerisinden alan kokular.
- Nefes ve solunum yollarından gelen kokular.
- Sindirim sisteminden gelen kokular.
 
 
Ağızdan gelen kokuların kaynağı çoğunlukla yine ağız içindeki sorunlardır. Ağız kuruluğu, uzun süreli açlık, ağız içerisindeki hastalıklar, iltihaplar ve dil üzerinde biriken bakteriler ağız kokusunun ana sorunlarındandır.
 
Tedavi edilmemiş çürükler, dişler arasında sıkışıp kalmış gıda artıkları, hatalı yapılmış protezler, dişeti hastalıkları ve gerekli ağız bakımının yapılmaması, ağız kokusunun birçok nedenleri arasında sayılabilmektedir.
 
Sindirim sisteminden gelen kokular, oldukça azdır ve çoğunlukla mideden gaz kaçırıldığında ortaya çıkar.
 
Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular ise, tüm ağız kokularının yaklaşık %10’u kadardır ve bazı ciddi hastalıkların habercisi ya da onların sonucu olarak ortaya çıkabilmektedirler. Şeker hastalığı bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır. Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik taşları gibi faktörler de nefesin kokmasına neden olabilmektedir.
 
Ağız Kokusu Tedavisi
 
Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için önce ağız kokusu kaynağının doğru belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kliniğimizde ağız kokunuzun düzeyinin belirlenebilmesi için özel cihazlar kullanılmaktadır. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşmaktadır. Diş kliniğimizde bu tedaviler bir taraftan gerçekleştirilirken, diğer taraftan da ağız bakımı eğitimi ve uygulamaları ile ağız kokusunun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
 
Devamlı Ağız Bakımı İçin Yapılması Gerekenler
 
Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğunda anti bakteriyel ağız gargaralarının kullanımı yararlı olmaktadır.